Zájem o vlašské ořechy začíná mezi lidmi vzrůstat nebývalou měrou. S jistotou můžeme tvrdit, že právě internetový prodej a především informovanost veřejnosti je tím hlavním důvodem vzestupu popularity již téměř zapomenuté superpotraviny z naší zeměpisné šířky.
Ořešáky se ve střední Evropě vysazovaly již před staletími, nejvíce se jich objevilo podél cest a s výstavbou prvních zpevněných silnic pro koňské povozy na konci 18. století a později také na počátku průmyslové revoluce. Silnice lemované ovocnými stromy byly velmi rozšířené a počet vysazených ořechů byl poměrně vysoký i za socialismu. Útlum zájmu o tyto cenné dřeviny přišel v 90. letech, kdy začaly z krajiny mizet, a stejně tak i z mnoha zahrad, v nichž se měnila koncepce z užitkové na okrasnou.
Proč superpotravina
Vlašské ořechy prodej v obchodech se zdravou výživou má obrovský význam nejen kvůli obratu firmy, ale především pro samotné strávníky. Jde totiž o „superfoods“, tento výraz se dnes přetřásá poměrně často, ale jeho pravý význam doceníte teprve tehdy, jestliže mu porozumíte, a pochopíte, proč právě „vlašáky“ bychom měli mít doma připravené v zásobě.
Protože obsahují omega-3 – spolu s lněným semínkem a řepkovým olejem jsou jediným zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 z našeho podnebného pásma. Nemusíte tedy nutně jíst denně tučné ryby, abyste tuto důležitou látku doplnili. A že jsou omega-3 nezbytné pro zdravý vývoj a regeneraci nervové tkáně a mozku, už se ví poměrně dlouhou dobu.
Protože jsou velmi výživné – obsahují velké množství tuku (zdravého tuku), proteinů a složitých sacharidů, mají nízký glykemický index, výborně zasytí a dodají energii na dlouhou dobu. Nemusíte je jíst na kila, stačí malá hrst denně, abyste doplnili minerály, vitamíny a enzymy. Jsou také velmi dobrým zdrojem hořčíku, který se spolu s vitamínem B6 z ořechových plodů velmi dobře vstřebává. Hořčík je dnes zároveň deficitní minerál ve většině potravin a měli bychom jeho doplňování věnovat mimořádnou pozornost.